Održan rekordan i vrlo uspješan Žumberak Trail 2019

Održan rekordan i vrlo uspješan Žumberak Trail 2019

Na sada već poznatoj lokaciji, Plešivičkim Poljanicama, u subotu ujutro okupio se rekordan broj trkača, rekreativaca i ljubitelja trail utrka. Utrka koja iza sebe ima dugu tradiciju i koja je godinama dominirala ljetnom sezonom trail trčanja, poznatija pod nazivom Jaskanski vinski treking, drugu godinu zaredom nastavlja se održavati, ali pod imenom Žumberak trail. Prelaskom s trekinga (brdskog trčanja na neoznačenoj stazi) na trail (brdsko trčanje na označenim stazama) znatno se povećao broj sudionika, a potom se proširio i na okolno Samoborsko i Žumberačko gorje.
Gotovo 950 prijavljenih trkača iz 18 zemalja svijeta nikako nije podatak za zanemarivanje, a dugogodišnja uspješna tradicija prepoznata je od strane ITRA-e (International Trail Running Association), pa se Žumberak Trail i ove godine bodovao kao kvalifikacijska utrka za Ultra Trail du Mont Blanc, tzv. zlatni gral svih trail utrka na koju se može prijaviti trkač ukoliko ima dovoljan broj skupljenih ITRA bodova.

Iako bez previsokih vrhova, Oštrc, Stražnik, Japetić i Zečak, svojim su zbrojem uvelike otežali i nadmetanje među trkačima učinili mnogo zanimljivijim te stazu Žumberak Trail-a uvrstili na popis jednih od najvećih izazova hrvatske trail scene. Zbog svoje organizacijske razine, Žumberak Trail opravdano se može nazvati jednom od najprestižnijih utrka u Hrvatskoj, ali i šire.O težini staze svjedoči i brojka od 20-ak onih koji ju nisu uspjeli savladati. Tome u prilog išle su, ipak, još uvijek ljetne temperature i težak zrak.
Teške vremenske uvjete, ponajviše su na svojoj koži osjetili natjecatelji najduže staze, Ultre od čak 57 km i 2500 metara visinske razlike, koji su prolaskom kroz cilj prikupili 3 ITRA boda. Najbrži ultraš bio je Bojan Kuljić koji je u cilj ušao za 5 sati i 54 minuta, koji je za sobom malo ostavio drugoplasiranog Matiju Razuma (6:04). Hrvoje Vlašić u cilj stiže kao treći tek tri minute kasnije.

Od devet žena, prva do cilja dolazi Mađarska Timea Losonc za nešto manje od 7 sati i 10 minuta. Druga u cilj ulazi Crnogorka Ivana Ivandija (8:00 sati) rodom iz Đurđevca, već 17 minuta kasnije kroz cilj prolazi Irena Smojver, sa svojom ptičarkom Harley i zauzima treću poziciju.
Na Dugoj stazi, koja je iznosila 28 km s čak 1500 metara uspona, 14 od 187 sudionika odustalo je od ove podcijenjene staze. Finišeri su, pak, zaradili jedan ITRA bod. Stazom je najbrže prošao zagorac Nikola Špoljar s vremenom 2:48 sata, dok drugi Bruno Škrinjarić za njim stiže deset minuta kasnije, a Renato Kuzek još minutu kasnije čime zauzima treću poziciju u muškoj konkurenciji. Među ženama pobijedila je Ivančica Jež (3:26:30), koja tek za 30 sekundi bježi Njemici Susi Lell koja na kraju završava kao druga. Treće mjesto zauzima Helena Gleđa u vremenu 3 sata i 30 minuta.

Kratka staza sa svojih najavljenih 15 kilometara i 700-tinjak metara uspona, bila je najbolji izbor za najveći broj natjecatelja, njih 260. Žene koje su najbrže savladale tu dužinu i visinu s vrlo malim međusobnim vremenskim razmacima bile su Suzana Lučić (1:46:24), Tea Faber (1:47:22) i Marta Grubić (1:48:47). U muškoj konkurenciji situacija je bila još neizvjesnija do samog kraja te Ratko Boroš (1:45:15), Ino Šepec (1:45:25) i Dubravko Paver (1:45:31) ciljnu liniju pretrčavaju sa sekundama razlike.
Rekreativnu stazu dugu osam kilometara, uz gotovo 400 metara uspona došlo je iskusiti 150 znatiželjnika. U muškoj konkurenciji najbrži je bio Jaskanac – Josip Domjančić (43:57 minuta), koji za sobom ostavlja drugoplasiranog Alberta Ruška (46:00) i trećeplasiranog Ivicu Gelu (50:30), u ženskoj konkurenciji pobijedila je Renata Kožar (54:13), ispred Vanje Rupčić (56:06) i jaskanske Kineskinje Xiuling Zhang (59:14).

Organizatori iz Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme su iznimno zadovoljni ovogodišnjom utrkom. Rekordan broj trkača, među kojima su se pojavila i neka poznata imena iz svjetske trail scene, govori o tome da su trkači počeli ovaj kraj i ovu utrku prepoznavati kao događanje koje se svakako treba staviti u godišnji plan utrka i nikako sa njega ne treba izostati.
Popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u vrijeme ove utrke u cijelom gradu Jastrebarsko i okolici, već nekoliko dana prije utrke dovoljno govore koliko je ova manifestacija važna i bitna turistički i ekonomski za grad Jastrebarsko. Ovo događanje podržao je grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija, potporu su mu pružile i gradska i županijska turistička zajednica, a posebno se financira i od gradske i županijske sportske zajednice. Organizatori se zahvaljuju svim pokroviteljima i sponzorima na podršci, te se obavezuju da će ova utrka iz godine u godinu biti sve bolja i bolja, te će služiti ne samo za sportsku, nego i turističku promociju Zagrebačke županije, grada Jastrebarskog, te Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje

Translate »