1. UVJETI SUDJELOVANJA

Žumberak Trail 2019 utrka je koja će se održati na stazama različitih dužina i na kojoj mogu sudjelovati sve osobe koje ispunjavaju slijedeće uvjete:

– navršenih 16 godina (najkasnije na dan natjecanja) i mlađe, ali uz obaveznu pratnju roditelja

– posjedovanje odgovarajuće psiho-fizičke kondicije za dugotrajne napore i aktivnosti u prirodi

– posjedovanje propisane obavezne opreme za sve utrke serijala

– izvršene kompletne prijave za utrku do krajnjeg datuma za istu (ispunjeni predprijavni online obrazac i izvršena uplata startnine)

Svi natjecatelji svojom prijavom izravno su suglasni da se na utrci natječu na osobnu odgovornost, da su upoznati s pravilima i propisima Kontinetrail lige kojih će se pridržavati te da su upoznati s mogućim rizicima koje ovo natjecanje sadrži.

Svojom prijavom natjecatelji se odriču mogućnosti prenošenja odgovornosti na organizatora utrke bilo prema natjecateljima ili trećim osobama. Svojom prijavom natjecatelji potvrđuju da su u odgovarajućoj psiho-fizičkoj kondiciji primjerenoj za ovakvu vrstu natjecanja.

Svi natjecatelji koji se natječu na utrci moraju biti zdravstveno osigurani. Prijavom za natjecanje svaki natjecatelj se obvezuje nositi svu propisanu obaveznu opremu tijekom cijele utrke.

2.OBAVEZNA OPREMA

Popis obavezne opreme koju svi natjecatelji MORAJU imati i nositi sa sobom obavezno na Ultra, Duga i Kratka kategoriji staze, te je preporučljiva i na Rekreativnoj stazi:

– bočica ili mjeh (minimalno 0,5L tekućine)

– prva pomoć (elastični zavoj, prvi zavoj, flasteri)

– mobitel (upaljen, s napunjenom baterijom i memoriranim brojevima organizatora)

– natjecateljski broj (osigurava organizator)

Preporučena oprema / nije obavezna:

– hrana (gel, energijska pločica…)

– štapovi za hodanje

– kapa

3.NATJECATELJSKI BROJEVI

Prilikom potvrde prijava svaki natjecatelj će dobiti startni broj. Startni broj se mora nositi tijekom cijele utrke, na prsima/prednjem dijelu tijela, ne smije biti prekriven te mora biti jasno vidljiv (nije dopušteno nositi startni broj na leđima ili sa strane).

 1. OKRIJEPNE STANICE

Sve utrke imaju okrijepne stanice s pićem i hranom (ili samo pićem). Na okrijepnim stanicama se nalaze organizatori. Svaki natjecatelj mora voditi računa da ima dosta tekućine do slijedeće okrijepne stanice. Osobna pomoć tijekom utrke i duž staze nije dozvoljena. Pored krajnjeg vremenskog limita za završetak utrke određeni su i vremenski limiti na okrijepnim stanicama. Nakon tog vremena okrijepne stanice se zatvaraju te se uklanjaju oznake na stazi.

 1. KONTROLNE TOČKE / evidencija prolaza

Pored okrijepnih stanica na utrci će biti nekoliko kontrolnih točaka na kojima se nalaze kontrolori. Oni vode evidenciju prolaza natjecatelja. Ukoliko natjecatelj na kontrolnoj točki bude van zadanog vremenskog limita, kontrolori ga isključuju s utrke, te upućuju najkraćim mogućim putem do cilja.

 1. OZNAKE NA STAZI

Utrka prolazi šumskim stazicama, puteljcima i makadamskim putevima te malim dijelom i po asfaltu. Većina puteva označena je klasičnim hrvatskim planinarskim markacijama (crvenobijeletočke/crte). Bez obzira na planinarske oznake, staza će dodatno biti označena zastavicama utrke, signalnim trakama, putokazima (na bitnim križanjima), natpisima i strelicama na tlu (asfalt). Na mjestima gdje nema odvajanja puteva ni skretanja, razmak između oznaka je maksimalno 100m.

 1. VREMENSKI LIMITI

Vrijeme za završetak utrke je ograničeno. Da bi natjecatelj bio uvršten u službeni poredak, utrku mora završiti unutar određenog vremenskog limita.

Pored krajnjeg vremenskog limita za završetak utrke određeni su i vremenski limiti na okrijepnim stanicama. Prije isteka vremenskog limita potrebno je napustiti okrijepnu stanicu.

Nakon tog vremena okrijepne stanice se zatvaraju te se uklanjaju oznake na stazi.

 1. ODUSTAJANJE

Natjecatelji koji tijekom utrke odluče odustati moraju učiniti jednu od sljedećih opcija:

– o odustajanju informirati organizatorana najbližoj okrijepnoj stanici

– vratiti se do starta/cilja i o odustajanju obavijestiti organizatora

– putem mobitela obavijestiti organizatora o odustajanju

Po primitku informacije organizator će aktivirati dežurnu liječničku i spasilačku službu. Brzina njihovog dolaska ovisi o mjestu unesrećenog natjecatelja i zahtjevnosti prilaza do istog.

Ovisno o uzroku odustajanja organizator će odlučiti o brzini evakuacije / povratka na cilj.

 1. DISKVALIFIKACIJA

Diskvalifikacija znači automatsko isključivanje natjecatelja iz utrke.

Natjecatelji će biti diskvalificirani zbog slijedećeg:

– odbijanja provjere obavezne opreme tijekom utrke

– nedostatka više od 3 djela obavezne osobne opreme

– ostavljanja otpada duž staze te ugrožavanja flore i faune

– korištenja bilo kakvih prijevoznih sredstava tijekom utrke

– zamjene natjecateljskog broja sa drugim natjecateljem/natjecateljima

– korištenja kratica i neoznačenih puteva te kretanje van označene staze utrke

– ne pomaganja natjecanjima u nevolji

– nesportskog ponašanja i/ili uvredljivih riječi prema drugim natjecateljima / organizatoru

– nepoštivanja odluka od strane organizatora, kontrolora, doktora ili HGSS-a

– neprimjerenih sadržaja na fotografijama / video snimkama objavljenim nakon utrke kojima se vrijeđaju drugi natjecatelji ili organizator utrke

Natjecatelji mogu dobiti penale (penali se dodaju nakon utrke) zbog slijedećeg:

– za svaki dio obavezne opreme koji nedostaje (30 minuta / najviše 3 dijela opreme).

– za nenošenje startnog broja na prsima/prednjoj strani tijela (30min).

 1. PRIGOVORI I ŽALBE

Prigovori i žalbe podnose se direktoru utrke u pisanom obliku po završetku natjecanja, najkasnije 1h prije službenog proglašenja pobjednika. Žiri utrke razmotrit će sve eventualne prigovore i žalbe te donijeti konačno rješenje.

 1. ŽIRI UTRKE / DIREKTOR UTRKE

Žiri utrke sačinjavaju 3 predstavnika organizatora. Direktor utrke je Mladen Budinšćak.

 1. BROJEVI ORGANIZATORA / u slučaju povrede

Molimo vas da u slučaju povrede vas ili drugih natjecatelja na stazi, kontaktirate organizatora na brojeve u nastavku:

 • Mladen Budinšćak +385 (0)91 2005 868
 • HGSS +385 (0) 91 721-0008
 1. PROMJENA STAZE – OTKAZIVANJE UTRKE

Organizator zadržava pravo da u bilo koje vrijeme i bez prethodne najave napravi izmjene na stazi iokrijepnim stanicama. Eventualne promjene biti će objavljene na službenim web

stranicama utrke.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta (jaka kiša / vjetar, visoki rizik od oluje), početak utrke može se odgoditi najviše za 24 sata. Ukoliko ni tada ne bude moguće održati utrku, utrka će biti otkazana.

 1. ZAŠTITA PRIRODE

Utrka se održava u Parku prirode Žumberak Samoborsko gorje te je sukladno tome obavezno pridržavati se osnovnih pravila zaštite prirode i okoliša te poštivati pravila ponašanja u zaštićenom prirodnom području. Natjecatelji tijekom utrke ne smiju zagađivati okoliš te uništavati okolnu floru i faunu, ne smiju bacati otpad na stazi te odlagati smeće na bilo kojoj destinaciji između starta i cilja utrke, osim na okrijepnim stanicama.

 1. SUGLASNOST O MEDIJSKOJ SLOBODI

Prijavom za utrku natjecatelji su suglasni da cjelokupni snimljeni filmski i fotografski materijal može biti javno prikazivan i korišten u promotivne svrhe utrke. Organizator utrke pridržava sva prava za korištenje, kopiranje i distribuiranje svih snimljenih video i foto materijala.

Kontinetrail liga
Grad Jastrebarsko
Zagrebačka županija
Park prirode Žumberak Samoborsko gorje
Turistička zajednica Zagrebačke županije
Turistička zajednica grada Jastrebarsko